Tuesday, June 27, 2006

Asie

Jihovýchodní Asie
Zadní Indie, Malajsie, Singapur, Thajsko, Barma, Laos, Kambodža, Vietnam
Průmysl převládá pouze v Singapuru, Thajsku a Malajsii. Singapur je významné obchodní a finanční středisko.

Jihozápadní Asie
Afghánistán, oblast Perského zálivu a Mezopotamské nížiny
Strategicky i hospodářsky důležitá poloha, umocněná ohromnými zásobami ropy, je stálou příčinou zájmu o tuto oblast. JZ Asie je oblastí s bohatými dějinami. Islám představuje jednotící prvek arabských zemí.
Největšími dodavateli ropy jsou Saudská Arábie, Irán, Irák, Kuvajt a Spojené Arabské Emiráty. Důležitá je také těžba zemního plynu.

Západní Asie
Rusko, státy bývalého Sovětského Svazu
V Rusku hraje důležitou roli těžební průmysl a těžký průmysl. V Kazachstánu jsou velká ložiska uhlí, ropy, barevných kovů, železné rudy a solí.

Monday, June 26, 2006

dalsi

Korejský poloostrov
Jižní Korea - relativně vyspělý průmyslový stát
Severní Korea (Korejská lidově demokratická republika - KLDR) - komunistický stát

Jižní Asie
Indie, Pákistán, Bangladéš, Nepál, Bhútán, Srí Lanka, Maledivy

Indie
Indická republika vznikla v roce 1947, do té doby byla pod nadvládou Británie. Indie je mnohonárodnostní stát se složitými náboženskými, jazykovými a společenskými vztahy. Problémem je nízká vzdělanost, výživa obyvatel, přetrvávající kastovní systém, obrovský přírůstek obyvatel.
Rozhodující složku hospodářství tvoří zemědělství, v průmyslu má převahu textilní a potravinářský.

Sunday, June 25, 2006

Japonsko

Japonské císařství je nazýváno zemí 21. století a je to 2. nejvyspělejší ekonomická mocnost světa. Ve výrobě používá nejpokrokovější technologie. K velkému rozvoji došlo po válce. Japonsko má téměř nulové surovinové zásoby. V 50. letech začali s těžkým průmyslem - železo, ocel, auta, lodě, postupná orientace na elektrotechniku, elektroniku. Zemědělství není příliš výkonné, ale objemem úlovku ryb se řadí na první místo na světě.
Japonsko patří k nejlidnatějším zemím světa, ve městech žije téměř 80% obyvatelstva. V Tokijském metropolitním areálu žije na ploše 700km 25 miliónů lidí.

Friday, June 23, 2006

Čína

Čínská lidová republika je 2. největší asijský stát po Rusku, 3. na světě a nejlidnatější stát světa. V roce 1981 byl vyhlášen protipopulační program plánované rodiny a byl vytyčen cíl 1 dítě v rodině. Došlo ke snížení přirozeného přírůstku obyvatel.
Čína má pestré přírodní podmínky a značné nerostné bohatství-zásoby černého uhlí (1/5 světových zásob), ropy, zemního plynu, železných rud.
V průmyslu převažují odvětví těžkého průmyslu. Zemědělství má bohatou tradici, pěstuje se hlavně rýže, pšenice, bavlna, juta, tabák.
Čína je vyspělejší než sousední Indie. Ve světovém hospodářství je postavení Číny v některých odvětvích špičkové, v jiných periferní. Čína se řadí mezi nejdynamičtěji se rozvíjející země světa.

Wednesday, June 21, 2006

Čína

Čínská lidová republika je 2. největší asijský stát po Rusku, 3. na světě a nejlidnatější stát světa. V roce 1981 byl vyhlášen protipopulační program plánované rodiny a byl vytyčen cíl 1 dítě v rodině. Došlo ke snížení přirozeného přírůstku obyvatel.
Čína má pestré přírodní podmínky a značné nerostné bohatství-zásoby černého uhlí (1/5 světových zásob), ropy, zemního plynu, železných rud.
V průmyslu převažují odvětví těžkého průmyslu. Zemědělství má bohatou tradici, pěstuje se hlavně rýže, pšenice, bavlna, juta, tabák.
Čína je vyspělejší než sousední Indie. Ve světovém hospodářství je postavení Číny v některých odvětvích špičkové, v jiných periferní. Čína se řadí mezi nejdynamičtěji se rozvíjející země světa.

Tuesday, June 20, 2006

Průmysl

Asie má obrovské nerostné bohatství - největší v Rusku, velká část na Sibiři, špatně přístupné. Ve většině států je průmyslová výroba zaměřená na zpracování zemědělských produktů a těžební, textilní a kožedělný průmysl. Pro Japonsko a Izrael a tzv. nově industrializované země je průmyslová výroby zaměřena na náročné strojírenství a biotechnologie, výrobu dopravních prostředků a petrochemických produktů.
Nejvíce uhlí a železné ropy produkuje Čína a Indie. Státy v oblasti Perského zálivu, také Čína, Indonésie a Brunej, jsou světově významné v těžbě ropy a zemního plynu. Světovou produkci cínu mají Malajsie a Indonésie. manganu Filipíny a Indonésie a wolframu Thajsko a Barma.
Velcí asijští tygři/dravci: Japonsko
Malí asijští tygři (nově industrializované státy): J Korea, Taiwan, Hong Kong, Čína
Východní Asie
Čína, Korejský poloostrov, Japonsko, Mongolsko

Sunday, June 18, 2006

Zemědělství

Nižší úroveň, převládá jednoduché plantážní zemědělství.
Rostlinná výroba
tropický pás - batáty, soja, citrusy
monzumová Asie - rýže - největší producent Čína, Malajsie, Thajsko (i přebytek)
bavlna, kaučuk, čaj, datle, koření
subtropický a mírný pás-pšenice (35% svět.objemu) - nejvíce Čína, Indie, Turecko, Pákistán
kukuřice, soja, proso, brambory
Živočišná výroba
Druhořadé postavení, hinduismus zakazuje zabíjet skot a islám konzumaci vepřového masa. Nejvýznamnějším zvířetem J a JV Asie je buvol a jak. V polopouštních a pouštních oblastech se chovají velbloudi, ovce a kozy. Čína a Mongolsko-koně, osli, muly, mezci, Japonsko. bourec morušový. Významný je rybolov, úlovkem ryb je na 1. místě na světě Japonsko.

Friday, June 16, 2006

Obyvatelstvo

Asie je nejlidnatější světadíl, žije zde kolem 3,5 miliardy obyvatel. Nejlidnatější je Čína (1,2 miliardy), následuje Indie. Rozdílná hustota obyvatel od Mongolska (1/km2) po Bangladéš (900/km2).
rasy: europoidní: Indové a národy k Malé Asii
mongoloidní:Číňané
Asie je kolébkou všech velkých náboženství, zrodil se zde hinduismus, buddhismus, judaismus, islám i křesťanství.

Wednesday, June 14, 2006

Podnebí

Na většině území převládá kontinentální klima, směrem do nitra ubývá srážek a zvyšuje se teplota. Lze rozlišit 4 hlavní a tři přechodné podnebné pásy:
Pás rovníkového klimatu: vydatné srážky, tropický deštný prales. Indonésie
Pás rovníkových monzunů: ovlivňován monzuny, nejsilněji v Indii. Jižní, jihovýchodní a východní část Asie. Jedno z nejdeštivějších míst na světě je Čarápundží v Indii.
V oblasti jihovýchodní Asie vznikají nad Tichým oceánem Tajfuny.
Kontinentální typ tropického pásu:mimořádná suchost, horké léto, pouště a polopouště. Arabský poloostrov
Subtropický pás:-západní pobřeží (středomořské klima)-teplé suché léto, deštivá mírná zima
-východní pobřeží-vliv monzunu, srážky v létě, suchá a chladná zima
Mírný pás:největší část Asie, roční teplotní amplitudy až 60 C. V zimě v nitru kontinentu mrazy kolem -30 až -40C. Srážky v letním období. v severní části převažují nad výparem, v jižní naopak-vznik pouští.
Arktický (polární) pás: v létě i nad 0 C, v zimě díky oceánu pouze kolem -30 C . Největší roční změny teplot v kontinentální části pásu na území Ruska. Ojmjakon (V Rusko) až -80C v zimě a 30 C v létě.

Tuesday, June 13, 2006

Vodstvo

Většina řek pramení ve vysokých pohořích, říční síť je závislá na podnebí a reliéfu. 40% světadílu zabírají bezodtoké oblasti.
Nejdelší řeka Asie a 3. nejdelší světa je Chang Jiang (Jang ce ťang).
Sibiřské řeky: Jenisej, Ob, Lena. V zimě nízký stav vody, na 6-8 měsíců pokryty silným ledem.
Monzunové řeky: Huang He, Mekong, Brahmaputra, Ganga , Indus, Godávárí,Iravadi
Brahmaputra s Gangou tvoří největší deltu na světě.
V Turanské nížině jsou nejdůležitějšími řekami Amudarja a Syrdarja, v Mezopotamské nížině Eufrat a Tigris.
Bezodtoké Kaspické moře je největší zásobárnou slané jezerní vody. Aralské jezero, díky velkému odběru vody, rychle vysychá. Nejhlubším jezerem je Bajkal. Nejnižší místo na povrchu země je dno Mrtvého moře (-401m).

Sunday, June 11, 2006

Reliéf

Asie je nejvýše položený světadíl-průměrná nadm. výška je 900m. Základem geologické stavby jsou prahorní pevninské štíty a tabule. Na severu Sibiřský štít, na východě Čínská tabule, na jihu Arabský štít a Indická tabule.
Alpsko-himalájské vrásnění ve třetihorách vytvořilo mohutné horské systémy. Zahrnují pás pohoří táhnoucí se v několika větvích od západu k východu: Arménská vysočina,Pamír, Hindukúš. V nejvyšších pohořích světa Karákoramu a Himaláji je 14 osmitisícových vrcholů. Nejvyšší je Mt. Everest (8848), druhý je vrchol K2 v Karákoramu.
Nejrozlehlejšími nížinami jsou Západosibiřská rovina, Turanská nížiny, Severosibiřská nížina, Mezopotámská nížina, Velká čínská nížina a Indogažská nížina. Největší náhorní plošinou světa je Tibetská plošina s průměrnou nadm.v. 4000-4500m n.m..

Saturday, June 10, 2006

Geografická charakteristika Asie

Asie je největším světadílem (44,4mil. km2, tj. 30% souše). Zasahuje do všech 4 polokoulí. Na asijském kontinentě žije přes 1/2 světového obyvatelstva. Evropa a Asie tvoří Eurasii. Mezi nimi je umělá hranice, která vznikla kulturními odlišnostmi: východní úpatí Uralu, řeka Emba, pobřeží Kaspického moře, Rostov na Donu, Azovské moře, Černé moře, Bospor, Dardanely, Suezský průplav.
Pobřeží pevniny je velmi členité. Tichý oceán oblévá Korejský poloos. a poloos. Zadní Indie i s Malajským poloos., do Indického oceánu vybíhá poloos. Přední Indie a Arabský poloos. (Nejv. poloos. světa). Mezi Středozemním mořem, Egejským a Černým se rozkládá poloos. Malá Asie. Ostrovy zaujímají přibližně 2mil. km2, mezi největší náleží Borneo, Sumatra, Cejlon, Velké a Malé Sundy, Japonské souostroví, Filipíny.

Thursday, June 01, 2006

TIBETSKÁ KNIHA MRTVÝCH

komentovaná Květoslavem Minaříkem je dokladem, že nalezl pravdu překonávající každé poznání získané jen teoreticky. Poznal a ukazuje cestu k řešení psychologických problémů v rovině časové i nadčasové, použitelnou pro každého člověka. Je to učebnice pojednávající o zákonech duševního života a o vztazích těchto zákonů k veškerým životním situacím. Autor komentářů zde sleduje v souladu s tibetským textem duševní život až za okamžik smrti a vysvětluje veškeré jeho proměny, k nimž může dojít. Tibetská mystika zde není ponechána v přítmí mysticismu, ale převedena do světla moderní psychologie.
Květoslav Minařík pokládal tuto knihu za příručku životní metodiky, s jejíž pomocí lze vytvořit předpoklady ke spokojenosti. Sám na sobě prokázal, že toto tvrzení není jen propagace. Jako syn horníka, jemuž sociální poměry nedovolily ani dokončit základní vzdělání, věnoval se od učňovských let józe, v níž zakrátko vynikl jako mystik - psycholog. Potom se po dlouhá léta věnoval převodu svých zkušeností do myšlení a posléze dokázal, že životní metodika, již v této knize zdůvodňuje, řeší všechny individuální psychologické i osudové problémy. Zároveň je tato kniha dokladem, že výchova, již popisuje a vysvětluje, je s to řešit i problémy školního vzdělání.
Tuto knihu by měl alespoň jednou v životě prostudovat každý člověk, věřící i ateista, aby vzpomínkou na ni našel posilu v kritických životních situacích i ve chvíli umírání.